Ciasto z masą rabarbarową.

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lekko kwaśna masa rabarbarowa w połączeniu z bitą śmietaną nadaje ciastu wyjątkowego smaku .

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    MASA RABARBAROWA::
    - rabarbar: 1.5 kilograma
    - Żelatyna: 3 łyżki
    - galaretka pomarańczowa: 1 sztuka
    - dżem pomarańczowy (250 gram): 1 opakowanie
    - śmietana30%: 1 szklanka
    DODATKOWO;:
    - śmietana 30%: 300 mililitrów
    - cukier puder: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z masą rabarbarową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i ubić na sztywną bezę. Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180st do 35 min.
  • 2. Masa rabarbarowa: Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z cukrem, odstawić do puszczenia soku, a kiedy puści sok dodać 1 szczyptę soli i na małym palniku rozgotować do gorącego i rozgotowanego rabarbaru dodać żelatynę namoczoną w 1\2 szklanki wody i mieszać do rozpuszczenia żelatyny w między czasie dodać suchą galaretkę i jak wszystko się rozpuści wymieszać z dżemem, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z zimną masą rabarbarową, odstawić do lodówki, aby nam troszkę zgęstniała
  • Ciasto z masą rabarbarową. 3. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić i przełożyć gęstniejącą masą rabarbarową, wierzch udekorować ubitą resztą śmietany ubitej z cukrem pudrem, dowolnie udekorować i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować