Ciasto z jabłkami i orzeszkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na pianę z białym cukrem...
2....aż do białości.
3.Do piany dodać mąkę i proszek do pieczenia...
4....i całość zmiksować na gładką masę.
5.Jabłka obrać i pokroić na plasterki.
6.Na patelni lub w garnku o grubym dnie zrobić karmel- należy w tym celu wlać 6 łyżek wody i 6 łyżek cukru. Naczynie ustawić na dość dużym ogniu i podgrzewać do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. W trakcie przygotowywania karmelu- nie mieszać go!
7.Orzechy laskowe przeciąć na połówki, wrzucić do karmelu, pomieszać i wylać na papier do pieczenia. Natychmiast orzeszki porozdzielać. Trzeba zachować wielką ostrożność, ponieważ karmel jest naprawdę bardzo gorący. Gdy nie uda się rozdzielić wszystkich orzeszków, odczekać, aż karmel stężeje i następnie połamać go na mniejsze kawałki.
8.Plasterki jabłek zanurzyć w cieście, a górę posypać orzechami w karmelu.
Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut, do suchego patyczka.
9.Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Można podawać z gałką lodów waniliowych:-)
10.Ciasto zostało upieczone w piekarniku marki MPM
Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/
Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Komentarze