Czekoladowe ciasto z orzeszkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić, herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem. Ciastka rozłożyć równomiernie na spodzie blaszki /20x30cm/, delikatnie docisnąć. Schłodzić.
2.20 dag śmietany podgrzać. Orzeszki posiekać. 20 dag cukru roztopić, skarmelizować na bursztynowy kolor. Dodać podgrzaną śmietanę, mieszająć gotować ok 5 min.
3.4 łyżki karmelu zostawić, do reszty wsypać orzeszki , dokładnie wymieszać. Delikatnie szchłodzić, wyłożyć na warstwę herbatników.
4.Żelatynę namoczyć, rozuścić w kąpieli wodnej. Ser, cukier i masło orzechowe zmiksować. Do masy dodać rozpuszconą żelatynę. Wymieszać.
5.30 dag śmietany ubić na sztywno - dodać do masy orzechowej. Krem wyłozyć na warstwę orzeszków w karmelu. Schłodzić.
6.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać 6 dag cukru, ubić na sztywno. Nadal ubijając dodać żółtka. Masę delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Dodać wodę. Piec w 180 stopniach ok 15 min. Wystudzić.
7.Biszkopt czekoladowy wyłożyć na masę.
8.Czekoladę roztopić. 30 dag śmietany ubić na sztywno, dodać czekoladę. Masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
Komentarze