Czekoladowe ciasto z orzeszkami w karmelu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co tu dużo pisać - ciasto rewelacja:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD Z HERBATNIKÓW:

    20 dag herbatników
    12 dag masła

    KARMEL:

    20 dag cukru
    20 dag śmietany 30%
    15 dag orzeszków ziemnych niesolonych

    MASA Z MASŁEM ORZECHOWYM:

    3 listki żelatyny
    30 dag śmietany 30%
    25 dag białego sera /z wiaderka/
    12 dag masła orzechowego
    6 dag cukru
    BISZKOPT:

    3 jaja
    szczypta soli
    6 dag cukru
    6 dag mąki
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki wody

    PIANKA CZEKOLADOWA:

    30 dag śmietany 30%
    15 dag czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Orzeszki

Czekoladowe ciasto z orzeszkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem. Ciastka rozłożyć równomiernie na spodzie blaszki /20x30cm/, delikatnie docisnąć. Schłodzić.
  • 2. 20 dag śmietany podgrzać. Orzeszki posiekać. 20 dag cukru roztopić, skarmelizować na bursztynowy kolor. Dodać podgrzaną śmietanę, mieszająć gotować ok 5 min.
  • 3. 4 łyżki karmelu zostawić, do reszty wsypać orzeszki , dokładnie wymieszać. Delikatnie szchłodzić, wyłożyć na warstwę herbatników.
  • 4. Żelatynę namoczyć, rozuścić w kąpieli wodnej. Ser, cukier i masło orzechowe zmiksować. Do masy dodać rozpuszconą żelatynę. Wymieszać.
  • 5. 30 dag śmietany ubić na sztywno - dodać do masy orzechowej. Krem wyłozyć na warstwę orzeszków w karmelu. Schłodzić.
  • 6. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać 6 dag cukru, ubić na sztywno. Nadal ubijając dodać żółtka. Masę delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Dodać wodę. Piec w 180 stopniach ok 15 min. Wystudzić.
  • 7. Biszkopt czekoladowy wyłożyć na masę.
  • 8. Czekoladę roztopić. 30 dag śmietany ubić na sztywno, dodać czekoladę. Masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
  • 9. Ciasto posypać orzeszkami, polać resztą karmelu.

Porady

Ciasto można rónież przygotować w tortownicy o średnicy 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować