Szarlotka z jabłkami w karmelu

4.51 (170 ocen)

  • 60 min

Tym razem wersja na niesamowicie delikatnym, kruchym cieście … z soczystymi jabłkami oblanymi karmelem.Przypomina znane i lubiane szarlotki rustykalne.Robi się ją niezwykle szybko i tam samo szybko znika.Idealna do popołudniowej kawki.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 180 g

    * sól – 0,5 łyżeczki

    * cukier puder – 40 g

    * zimne masło – 120 g

    * zimna woda – ok. 5 łyżek

    NADZIENIE:

    * soczyste jabłka – 1 kg

    * sok z cytryny – 2 łyżki

    * cukier wanilinowy – 1 łyżka

    * cukier brązowy – 80 g

    * masło – 65 g
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Szarlotka z jabłkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.

    Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.

    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

    NADZIENIE:

    Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.

    Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.

    CAŁOŚĆ:

    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.

    Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.

    Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

    Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.

    Całość posypujemy cukrem pudrem.

    Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować