Kurczak w karmelu z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania składników...
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i odstawiamy na około 30 min. Paprykę oraz papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy - czerwoną paprykę w kostkę, a papryczkę chili w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
2.Na patelni karmelizujemy cukier, a gdy zbrązowieje dodajemy 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy.
3.Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę, chili i imbir. Smażymy wszystko około 3-5 min., a następnie wrzucamy startą marchewkę. Smażymy kolejne 3-5 min. i dodajemy kurczaka z orzeszkami. Przyprawiamy sosem sojowym oraz dodajemy sezam. Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 min. Przed samym podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Komentarze