Ciasto z borówkami i malinami

4.44 (206 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rodzinka go uwielbia. idealny na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    Na biszkopt blacha 25x40
    5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę
    1/2 litra mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 duże łyżki cukru kryształy
    kilka kropli aromatu migdałowego
    1 kostka masła
    1/2 kostki margaryny

    Dodatkowo
    borówki, maliny
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.44 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto z borówkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
    Masa
    Do garnka wlać mleko dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać i ugotować budyń. Masło i margarynę utrzeć na puch z dwoma łyżkami cukru pudru stopniowo dodawać wystudzony budyń na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
    Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową powbijać maliny i borówki zalać tężejąca galaretką truskawkową( 3 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować