Ciasto makowo piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodawać żółtka, cukier, 1-2 łyżki wody i wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do przygotowanej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 180 stopniach. Wystudzić.
Żeby przygotować ciasto makowe ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę i dodajemy mak i mąkę z proszkiem. Pieczemy ciasto w takiej samej blaszce jak biszkopt do suchego patyczka ok 20 min. w 180 stopniach.
Zmiksować wszystkie składniki na ciasto ciemne i upiec w blaszce wielkości poprzednich ciast. Piec również do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach.
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem albo margaryną.
Na ciasto ciemne wyłożyć 1/2 kremu i przykryć ciastem makowym (można lekko nasączyć ponczem). Pozostałą część kremu zmiksować z kawą i wyłożyć na ciasto makowe. Przykryć biszkoptem i nasączyć ponczem.
Polać polewą czekoladową.
Wymiary blaszki 24/38 cm.
Komentarze