Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Jesienne ciasto pysznie smakuje podane razem z ciepłą herbatką.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500g mąki pszennej
    300g margaryna Palma z Murzynkiem
    200g cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli

    budyń śmietankowy
    500ml mleka

    0,5kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając 500ml mleka. Zostawić do ochłodzenia.
    Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
  • 3. Dużą blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół.
    Jedną połową wylepić dno formy i brzegi.
    Wylać budyń, na budyniu układać skórką do dołu śliwki.
    Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch.
  • kruche ze śliwkami 4. Piec 50 minut w temp. 180st.C.

Porady

Zrób to ciasto, kiedy nie wiesz co zrobić z żółtkami, które zostały Ci po przygotowaniu bezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować