Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

4.5 (187 ocen)

  • 50 min

Sezonowe ciasto ze śliwkami, bardzo kruche i delikatne z dodatkiem budyniu. Pachnące cynamonem i migdałami.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 40x24 cm
    60 dag mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    Szczypta soli
    Około 20 śliwek
    2 łyżki bułki tartej
    Cynamon
    2 łyżki płatków migdałowych
    Cukier puder do posypania ciasta
    Papier do pieczenia
    3 budynie waniliowe
    1 l mleka
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, masło, śmietanę, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia przełożyć na stolnicę, posiekać składniki, zagnieść ciasto, podzielić na pół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować 1 połówkę ciasta, wyłożyć na papier. Bułkę wysypać na ciasto, ułożyć wypestkowane śliwki brzuszkami do góry. Każdą śliwkę posypać cynamonem, ułożyć po kilka płatków migdałowych. Budyń ugotować w 1 l mleka z 5 łyżkami cukru, lekko przestudzić, wyłożyć na śliwki. Rozwałkować drugie ciasto, przykryć budyń. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem(u mnie ciasto posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałowymi)

Porady

1.Można użyć budynie z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować