Ciasto, które wystarczy wymieszać łyżką. Szybkie, smaczne, wilgotne dzięki dodatkowi oleju rzepakowego.
Składniki:
40-45 dag rabarbaru
łyżka cukru
CIASTO:
33 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
100 ml oleju rzepakowego
1 duże jajko
40 dag jogurtu greckiego
KRUSZONKA:
10 dag mąki pszennej
7 dag cukru
7 dag zimnego masła
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki, wrzucić na suchą patelnię, zasypać łyżką cukru i podsmażać aż cukier się rozpuści, a rabarbar nabierze intensywniejszej barwy (ma pozostać twardy).
KRUSZONKA:
Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło. Posiekać na drobne grudki, wstawić do lodówki.
CIASTO:
Do jednej miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
Do drugiej miski wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko, wlać olej i jogurt.
Wymieszać łyżką.
Do płynnych składników wsypać mąkę z sodą, wymieszać łyżką do połączenia składników (jak przy muffinkach, ciasto nie musi być gładkie).
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni temo obieg.
Blaszkę o wymiarach 23x28 wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru.
Wierzch posypać kruszonką.
Piec około 45 minut.
Żeby grudki kruszonki były większe, zgniatam ją w garści i dopiero rozkruszam po cieście.
Komentarze