Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką

4.5 (145 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie, jego zapach roznosi się po całym domu.... czego chcieć więcej od drożdżowego ciasta...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 700 gramów
    - mleko (ciepłe): 270 mililitrów
    - drożdże w kostce: 25 gramów
    - jaja kurze: 4 sztuki
    - cukier kryształ-ciasto: 100 gramów
    - żurawina suszona: 25 gramów
    - rodzynki drobne: 25 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 15 gramów

    - masło: 4 łyżki
    - posypka/ mąka krupczatka: 8 łyżek
    - cukire puder: 4 łyżki

    - jajo surowe (roztrzepane, do posmarowania ciasta): 1 sztuka

    - czekolada tabliczka: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wkładam do w miski.
    Drożdże wcześniej rozpuszczam w mleku (lekko ciepłym).
  • etap 2. Składniki mieszam łyżką, a następnie wyrabiam ok. 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
    Wyrobione ciasto wkładam do miski i przykrywam ścierką - pozostawiam je na godzinę wyrastania.
  • 3. Ciasto, które po godzinie powinno podwoić swoją objętość, składam na pół i wkładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasto w formie odstawiam na ok. 50 minut by ponownie wyrosło.
  • 5. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączę poprzez pocieranie i ugniatanie, aż powstanie kruszonka.
  • 6. Gdy ciasto ponownie wyrośnie - nadziewam je połamaną na kawałeczki czekoladą - wbijając ją od góry.
  • etap 7. Ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką.
  • 8. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25-35 minut, aż się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować