Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta wkładam do w miski.
Drożdże wcześniej rozpuszczam w mleku (lekko ciepłym).
2.Składniki mieszam łyżką, a następnie wyrabiam ok. 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Wyrobione ciasto wkładam do miski i przykrywam ścierką - pozostawiam je na godzinę wyrastania.
3.Ciasto, które po godzinie powinno podwoić swoją objętość, składam na pół i wkładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Ciasto w formie odstawiam na ok. 50 minut by ponownie wyrosło.
5.Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączę poprzez pocieranie i ugniatanie, aż powstanie kruszonka.
6.Gdy ciasto ponownie wyrośnie - nadziewam je połamaną na kawałeczki czekoladą - wbijając ją od góry.
7.Ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką.
8.Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25-35 minut, aż się zrumieni.
Komentarze