Ciasto drożdżowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto z bakaliami:
Drożdże rozpuścić w ciepłym, lekko podgrzanym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyzeczke maki pszennej .
Rozczyn wyrobić, odstawic do lekkiego wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawic w ciepłym miejscu przykryte sciereczka .
Gdy podwoi sa objetosc , dodac bakalie, ponownie wyrobić , wyłozyc do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą blaszki i o wym 25cm x 25cm.
Odstawic znowu na 30 minut, potem wierzch posypac kruszonką i piec w 180 s c przez 35-40 minut.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę.
Przed podaniem lekko oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze