Ciasto drożdżowe z bakaliami

4.5 (174 ocen)

  • 3 godz. 20 min

pyszne, lekkie i smaczne ciasto pachnące wanilią nadziane duża iloscia bakali........ drożdzowe z bakaliami to moje ulubione ciasto... mniam..

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 , 5 szklanki mąki pszennej
    10 g drożdży
    3\4 szklanki letniego mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    50 g roztopionego masła
    3 łyzki cukru
    1 łyzeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Bakalie:
    3 łyżki rodzynek
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyzka kandyzowanej skórki cytrynowej
    1 łyzka drobnej zurawiny

    Kruszonka:

    50 g miękkiego masła
    8 łyżek mąki
    3 łyżki cukru
    cukier z prawdziwą wanilią-\(z tych składników wyrabiamy kruszonke na wierzch)
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto z bakaliami:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym, lekko podgrzanym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyzeczke maki pszennej .
    Rozczyn wyrobić, odstawic do lekkiego wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawic w ciepłym miejscu przykryte sciereczka .
    Gdy podwoi sa objetosc , dodac bakalie, ponownie wyrobić , wyłozyc do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą blaszki i o wym 25cm x 25cm.
    Odstawic znowu na 30 minut, potem wierzch posypac kruszonką i piec w 180 s c przez 35-40 minut.
    Kruszonka:
    Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę.

    Przed podaniem lekko oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

mozna dodac róznorodne bakalie.(figi, morele)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować