Ciasto czekoladowe z nadzieniem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marmolada-Morele i jabłka pokroić w kosteczkę.Dodać resztę składników i wymieszać, gotować na małym ogniu z 15 min. Często mieszać, żeby nie przypaliło się.Lekko przestudzić. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo zmiksować.Marmoladą posmarować placek w blaszce.
2.Przykryć górą ciasta.
3.polewa-Wymieszać cukier z kakao,dolewać wodę,żeby było nie za rzadkie(jak gęsta śmietana).Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru.
Dodać masło z czekoladą i dalej mieszać nad parą.Gorącą polewą rozsmarować górę placka. W nowym wykonaniu, rozpuściłam gotową polewę ze śmietanką, troszkę ostudziłam i polałam górę ciasta.
4.esy-floresy- Czekoladę białą rozpuścić nad parą ze śmietanką. Przelać do rożka papierowego i oblać placek w esy-floresy.
5.Kroić jak dobrze zastygnie. (tu poprzednie wykonanie)
6.ciasto-Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić do letniego. Żółtka zmiksować z połową cukru a potem czekoladą. Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać mielone orzechy i wymieszać. Białka ubić z resztą cukru i ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Wylać na blaszkę 25x42 wyłożoną z papierem do pieczenia.
Piec w 180* przez 35-40 min.
Komentarze