Ciasto czekoladowe

5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne megaczekoladowe ciasto wprost rozpływa się w ustach

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jajka
    250 g mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki cukru
    100 g gorzkiej czekolady 64 %
    35 g kakao
    120 g masła
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    polewa:
    80 ml śmietany kremówki 30 %
    100 g gorzkiej czekolady 64%

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Bezy

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania gładkiej puszystej masy, cały czas ucierając wbijać pojedynczo jajka. Powoli wlewać roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Do masy wlać mleko oraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.Na blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm wyścieloną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 170 C . Śmietanę podgrzać ( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i odstawić do wystygnięcia. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji, gdy lukier wychodzi za gęsty dodać cukier puder, gdy za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować