Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania gładkiej puszystej masy, cały czas ucierając wbijać pojedynczo jajka. Powoli wlewać roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Do masy wlać mleko oraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.Na blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm wyścieloną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 170 C . Śmietanę podgrzać ( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i odstawić do wystygnięcia. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji, gdy lukier wychodzi za gęsty dodać cukier puder, gdy za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować ciasto.
Komentarze