Ciasto cytrynowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sam raz do kawy. Nieco kwaskowate, nie za słodkie i wilgotne.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    30 dag cukru pudru
    18 dag margaryny
    6 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka otarta z jednej cytryny
    40 dag borówek (świeże lub mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cytrynowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy na puch dodając na przemian żółtka i cukier puder. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Miksujemy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
  • 2. Ciasto wylewamy do natłuszczonej blachy, lub średniej tortownicy. Posypujemy borówkami. Mogą być mrożone.
    Pieczemy około 45 min (do suchego patyczka) w temp. 180st.

Porady

Można użyć dowolne sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować