W sam raz do kawy. Nieco kwaskowate, nie za słodkie i wilgotne.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag mąki pszennej
30 dag cukru pudru
18 dag margaryny
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny
40 dag borówek (świeże lub mrożone)
Ciasto cytrynowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy na puch dodając na przemian żółtka i cukier puder. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Miksujemy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
2.Ciasto wylewamy do natłuszczonej blachy, lub średniej tortownicy. Posypujemy borówkami. Mogą być mrożone.
Pieczemy około 45 min (do suchego patyczka) w temp. 180st.
Komentarze