Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, puszyste i niezwykle aromatyczne. Do tego ma piękny, jesienny - żółty kolor...
Składniki:
3 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
200ml oleju,
3/4 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
skórka z całej cytryny,
150g borówek.
Ciasto cytrynowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
2.Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut w temp. 170st.
Komentarze