Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej i pastę tahini wymieszać i podgrzać, następnie wsypać kaszkę manną i smażyć mieszając do zrumienienia kaszki. Do podsmażonej kaszki dodać cukier i dolać mleko razem z wodą, wymieszać i dołożyć bakalie, mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, kakao, proszek i szczyptę soli, dołożyć zimną margarynę i jajka, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki ( 33 cm na 22 cm).
2.
Blaszkę wysmarować na dnie margaryną i ułożyć jeden placek z ciasta, następnie posmarować powidłami i wyłożyć masę chałwową, wyrównać ją lekko ugniatając,
następnie przykryć drugim plackiem. Przygotowane całe ciasto razem z blaszką wstawić na godzinę do lodówki i po schłodzeniu piec w temp. 180 st około 35 minut.
3.Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto po wierzchu polać polewą czekoladową i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia ciasta.
Komentarze