Ciasto chałwowe

4.42 (160 ocen)

Bardzo lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem chałwy w kremie.

Składniki:

  • blaszka 38 cm x 24 cm
    Na ciasto:

    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki
    3 budynie czekoladowe

    Na krem:

    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 szklanki mleka
    250 g masła
    30 dag chałwy
Wystaw ocenę:

4.42 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną piane. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i budynie w proszku. Wszystko wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec 40 min w temperaturze 175 stopni C. Wystudzić. Przekroić na 2 placki.
  • 2.
    Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Utrzeć lub zmiksować z chałwą i masłem na gładką masę.
  • z chałwą 3. Ciasto przełoźyć masą, posmarować wierzch i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować