Ciasto "chałwowe"

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy:). Może jest trochę zabawy przy przygotowaniu tego ciasta, ale naprawdę warto:). Do ciasta wbrew tego, na co wskazuje jego nazwa nie dodajemy chałwy. Natomiast smak otrzymanych mas oraz ich konsystencja nawiązuje to tego smakołyku.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto:
    • 40 dag mąki,
    • 25 dag masła,
    • 3 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 12 dag cukru pudru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2-3 łyżki śmietany

    Dodatkowo: śmietanka do skropienia ciasta.

    Masa kakaowa i waniliowa:
    • 50 dag masła (2,5 kostki),
    • 20 dag cukru pudru,
    • cukier waniliowy,
    • ok 1,5-2 łyżki kakao,
    • spirytus do smaku

    Masa orzechowa:
    • 4 łyżki wody,
    • 20 dag cukru pudru,
    • 10 dag masła,
    • ok 35 dag orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    • polewa do wykończenia ciasta (kupna lub domowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "chałwowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach.
  • podział ciasta 2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
  • studzenie 3. Każdą część ciasta wałkujemy osobno i wykładamy na przygotowane blaszki. Nakłuwamy widelcem. Rozwałkowane ciasta pieczemy kolejno w 180°C do zrumienienia (po około 15-20 minut).Upieczone studzimy.
    Dwa upieczone ciasta pozostawiamy w całości.
  • rozkruszone ciasto 4. Trzecie ciasto rozkruszamy i przekładamy do miski.
  • ciasto skropione śmietanką 5. Rozkruszone ciasto delikatnie skrapiamy słodką śmietanką, by powstałą gęsta masa (będzie ona potrzebna do przygotowania masy waniliowej i kakaowej).
  • sporządzanie masy 6. MASA WANILIOWA I KAKAOWA:Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody, by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
    Masło przekładamy do miski. Ucieramy je dodając do niego cukier puder. Do gładkiej masy dodajemy przygotowaną wcześniej masę powstałą z rozkruszonego ciasta.
  • przygotowanie waniliowej masy 7. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy spirytus do smaku oraz cukier waniliowy.
  • przygotowanie kakaowej masy 8. Do drugiej części dodajemy zaparzone kakao.
    W ten sposób po wymieszaniu otrzymujemy masę kakaową i waniliową.
  • przygotowanie orzechów 9. MASA ORZECHOWA: Orzechy mielimy.
    Wodę umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy całość do uzyskania syropu. Do gotowego dodajemy orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • przygotowanie masy orzechowej 10. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy przestudzone orzechy.
  • przekładanie 11. Mając wszystkie trzy masy przystępujemy do złożenia ciasta.
    Przełożenie:
    Ciasto kruche - masa waniliowa -masa orzechowa - masa kakaowa - ciasto kruche - polewa czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować