Ciasto z biszkoptem o smaku cytrynowym, jak i masą budyniowo-cytrynową i kremem cytrynowym. Ciasto z biszkoptami maczanymi w syropie cytrynowym, wyszło delikatne, mocno cytrynowe i pyszne.
59 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
03,04,2024
BISZKOPT CYTRYNOWY:
-5 jajek
-180 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-sok z 1/2 cytryny
KREM BUDYNIOWO-CYTRYNOWY:
-1 l. mleka
-100 g. cukru
-3 budynie cytrynowe
-1 galaretka cytrynowa
-100 g. masła
CIASTKA:
-kilkanaście biszkoptów
-słoiczek 260g- Cytryna w syropie z cynamonem
MASA SEROWO-JOGURTOWY:
-800 g. jogurtu greckiego
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-100 ml. soku z cytryny
-30 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę. Kruszonka będzie potrzebna na górę ciasta. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej wyścielanej papierem. Jakby był suchy, to nasączyć wodą z cytryną.
3.budyń-Na mleku, ugotować budyń z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać tam galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Potem dodać masło i ponownie mieszać, do jego rozpuszczenia. Ostudzić, do ciepłego i rozlać równomiernie na biszkopt i rozsmarować.
4.ciasteczka- Biszkopty, maczać w syropie cytrynowym i układać na budyniu. Ciasto schłodzić.
5.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z pudrem, jogurtem, śmietanką i sokiem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać równomiernie po biszkoptach i rozsmarować.
Na górę rozkruszyć, skórkę z biszkoptu. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze