Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym

5 (3 ocen)

  • 59 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z biszkoptem o smaku cytrynowym, jak i masą budyniowo-cytrynową i kremem cytrynowym. Ciasto z biszkoptami maczanymi w syropie cytrynowym, wyszło delikatne, mocno cytrynowe i pyszne.

  • 59 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 03,04,2024
    BISZKOPT CYTRYNOWY:
    -5 jajek
    -180 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -sok z 1/2 cytryny

    KREM BUDYNIOWO-CYTRYNOWY:
    -1 l. mleka
    -100 g. cukru
    -3 budynie cytrynowe
    -1 galaretka cytrynowa
    -100 g. masła

    CIASTKA:
    -kilkanaście biszkoptów
    -słoiczek 260g- Cytryna w syropie z cynamonem

    MASA SEROWO-JOGURTOWY:
    -800 g. jogurtu greckiego
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -100 ml. soku z cytryny
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym 1. biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
  • Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym 2. Z biszkoptu zdrapać skórkę. Kruszonka będzie potrzebna na górę ciasta. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej wyścielanej papierem. Jakby był suchy, to nasączyć wodą z cytryną.
  • Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym 3. budyń-Na mleku, ugotować budyń z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać tam galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Potem dodać masło i ponownie mieszać, do jego rozpuszczenia. Ostudzić, do ciepłego i rozlać równomiernie na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym 4. ciasteczka- Biszkopty, maczać w syropie cytrynowym i układać na budyniu. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym 5. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z pudrem, jogurtem, śmietanką i sokiem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać równomiernie po biszkoptach i rozsmarować.
    Na górę rozkruszyć, skórkę z biszkoptu. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto biszkoptowe o smaku cytrynowym 6. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować