Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie cytrynowym. Ciasto z masą cytrynowo- budyniową i z piankową i galaretką też cytrynową. Ciasto wyszło delikatne, tortowe, orzeźwiające i przepyszne.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
    -5 jajek
    -180 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -ok. 100 ml. oleju
    -sok z 1/2 cytryny
    -skórka z 1 cytryny

    NASĄCZENIE:
    -sok cytrynowy z wodą i cukrem

    MASA BUDYNIOWO-CYTRYNOWA:
    -900 ml. wody
    -125 ml. soku z cytryny
    -150 g. cukru
    -2 budynie cytrynowe( mogą być śmietankowe)
    -200 g. masła
    -1 galaretka cytrynowa

    CIASTKA:
    -2 op. mini biszkopcików (po 120g.)

    PIANKA CYTRYNOWA:
    -500 ml. wody
    -2 galaretki cytrynowe
    -750 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix

    GALARETKA:
    -3 galaretki cytrynowe
    -1 l. wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Biszkoptowy ''mega cytrynowiec'' z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 1. biszkopt cytrynowy- Cytrynę sparzyć, wyszorować i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, tylko żółtą część. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Mieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *.
  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 2. Zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć w tej samej blaszce, co biszkopt się piekł. Najpierw blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem. Nasączyć rozrzedzonym sokiem cytrynowym z wodą i cukrem.
  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 3. masa budyniowo-cytrynowa: Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody. Resztę wody wlać do garnka dodać, sok , cukier i zagotować. Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać najpierw galaretkę a potem masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt.
  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 4. Poukładać biszkopciki, jeden obok drugiego.
  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 5. pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z fixem a potem tężejącą galaretką.
    Wylać do blaszki i rozsmarować ząbkowaną szpatułką. Schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 6. galaretka- Galaretki rozpuścić jak poprzednio i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
  • Biszkoptowy ''Mega Cytrynowiec'' z galaretką 7. Ciasto przetrzymywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować