Ciasto bakaliowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • Średni

Prawdziwe bogactwo smaku dla wielbicieli bakalii i czekolady...

  • Średni

Składniki:

  • - Biszkopt:: 1 sztuka
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 6 łyżek
    - mąka pszenna: 6 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - kakao: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - Masa:: 1 sztuka
    - żółtka: 4 sztuki
    - masło: 350 gramów
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - mleko: 0.5 litra
    - orzechy włoskie: 10 dekagramów
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - płatki migdałowe: 5 dekagramów
    - gorzka czekolada: 100 gramów

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - margaryna: 12.5 dekagrama
    - kakao: 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bakaliowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, mieszając gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
  • 3. Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować