Ciasto bakaliowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.
2.Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, mieszając gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
3.Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.
Komentarze