Muffiny bakaliowe z czekoladą

4.49 (148 ocen)

Poprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :)

Składniki:

  • Składniki sypkie:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Składniki płynne:
    1 szklanka mleka
    1 roztrzepane jajko
    1/2 margaryny roztopionej i ostudzonej

    Dodatkowo:
    50 g gorzkiej czekolady
    dowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie)
    do dekoracji płatki migdałów
    na plewę:
    100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
    50 g masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny bakaliowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie i czekoladę gorzką drobno pokroić.
    Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).
    Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać.
    Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
    Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 - 25 minut.
    Składniki na polewę roztopić i dokładnie wymieszać (ma być gładka polewa).
    Po wystudzeniu polać muffiny polewą i posypać płatkami migdałów lub oprószyć tylko cukrem pudrem.
    Tak przygotowane muffiny zachowują długo świeżość.
    Z przepisu wykonałam 24 muffiny.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować