To szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne do szklanki mleka lub kawy. Najszybciej wykończyć je polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak mamy nieco więcej czasu, możemy ciasto przekroić i przełożyć ulubionym kremem
Ciasto marchwiowo- bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
2.Orzechy drobno siekamy, a następnie łączymy z kokosem i rodzynkami.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon łączymy razem.
3.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę
4.Do ubitej masy jajecznej dodajemy bakalie, sypkie oraz płynne składniki ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
5.Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i dokładnie studzimy.
DEKORACJA: Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną polewamy nasze ciasto. Całość posypujemy kolorowymi kulkami i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Komentarze