Ciasto ananasowe

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wyśmienite ciasto z lekkim biszkoptem i nutą ananasa

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    0,5 szkl. cukru
    7 jajek
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku

    Masa budyniowa:
    3 szkl. mleka
    200 g masła (margaryny)
    2 op. budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru

    Masa czekoladowa:
    1 szkl. śmietany 36%
    100 g białej czekolady

    Dodatkowo:
    dżem brzoskwiniowy (ja nie użyłam)
    puszka ananasa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy ciasto 1. Ubić pianę z 7 białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, wymieszać. Upiec biszkopta w temp. 180 stopni około 30 min.
  • do gotującego mleka wlewam rozmieszane budynie 2. W szklance mleka rozmieszać 2 budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać budyń mieszać do zgęstnienia masy. Ostudzić. Utrzeć z masłem(margaryną).
  • ubijam śmietanę 3. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, dolać nadal ubijając przestudzonej czekolady.
  • na ananasy kładę masę budyniową 4. Wystudzone ciasto przekroić, posmarować dżemem brzoskwiniowym, ułożyć plastry ananasa, posmarować masą budyniową, przykryć drugim ciastem, posmarować masą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować