Szarlotka mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto, które od kiedy pamiętam piekła moja mama

  • 2 godz.

Składniki:

  • Forma 25x36 cm

    Ciasto:
    4 szkl. mąki
    25 dag margaryny
    1 szkl. cukru
    1 jajko
    3 łyżki śmietany
    proszek do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    1,5 szkl. cukru
    ½ paczki cynamonu
    4 łyżki tartej bułki

Szarlotka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ugnieść na kruche ciasto, włożyć do lodówki na 15 min.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach (ja kroję na cienkie plastry). Wymieszać z resztą składników.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części, większą rozwałkować i wyłożyć dno wysmarowanej blachy, wyłożyć masę jabłkową, przykryć mniejszą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 60 min. w wysokiej temperaturze. Posypać cukrem pudrem.


    P.S.Ciasto na głównym zdjęciu bez wierzchniej części ciasta,ponieważ fotografowane ciasto było zrobione z mniejszej ilości składników na ciasto, bo miało mieć inne przeznaczenie:)

Komentarze

Podobne przepisy