Ciasto cytrynowo - ananasowe

  • wyświetlono: 1207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam Was na ciasto cytrynowo - ananasowe. Przepis podobno jest z jakiejś gazety. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dała czegoś od siebie.

IMG_20200815_103145
  • 15 porcje
  • 180min

Składniki

BISZKOPT :

6 jajek ( L )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

MASA CYTRYNOWA :

sok z 3 cytryn
3 łyżki lemon curd
2 budynie śmietanowe
3 żółtka
1,5 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
woda ( tyle aby razem z sokiem było 2,5 szk +
1/2 szk wody
250 g miękkiego masła

MASA ŚMIETANOWA :

500 g śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
cukier do smaku

DODATKOWO :

ok. 1 szk soku z ananasa wymieszanego z wodą ( 1:1 )
1 puszka ananasa
jadalne złoto w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cytrynowo - ananasowe

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
    Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
    Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
  • 2. Sok wyciśnięty z cytryn i uzupełniony wodą do 2,5 szklanki zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem.
    W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku.
    Gotować aż masa zgęstnieje.
    Powstały budyń wystudzić.
    Potem utrzeć masło i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.
  • 3. Ananasy odsączone z zalewy pokroić na kawałki.

    Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
  • 4. Pierwszy placek ułożyć w blaszce, zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia.
    Nasączyć biszkopt i wyłożyć masę cytrynową.
    Rozłożyć ananasy i lekko docisnąć.
    Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć.
    Na wierzch rozłożyć masę śmietanową.
    Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
    Kroić w kostkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkoptbita śmietanaciastamasa cytrynowamascarponeciasta na każdą okazjęmasy

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monisia14444

Ciasto ananasowe

Ciasto jest bardzo smaczne, nie...

ciasto cytrynowe

Dodane przez: magiakuchenna

Ciasto cytrynowe

Pyszne ciasto cytrynowe,słodkie...

ciasto ananasowe

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto ananasowe

Wyśmienite ciasto z lekkim biszkoptem...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto cytrynowe

Ciasto jest przepyszne i orzeźwiające.

Ciasto makowe z kremem ananasowym

Dodane przez: Kameleon

Ciasto makowe z kremem ananasowym

Wspaniały krem ananasowy w połączeniu...

Przepyszne ciasto połączone z kokosem i ananasem

Dodane przez: justi00ak

Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto smaczne i proste w wykonaniu.Ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE