Ciasto ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy i wylewamy do formy (25x35 cm). Posypujemy szklanką cukru. Układamy osączone krążki ananasa(syrop zachowujemy). Wolne miejsce wypełniamy orzechami. Odstawiamy.
Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Mieszając, stopniowo dodajemy na przemian po łyżce mąki i syropu ananasowego. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia.
Ciasto wylewamy na ananasy i orzechy. Pieczemy ok. godziny w 200C. Lekko studzimy. Wyjmujemy, odwracając formę(ananasy powinny być na wierzchu)
Porady
Rada nr 1. Do ciasta możemy dodać mniej cukru.
Rada nr 2. Ciasto możemy piec 40 min zamiast 1 godz-w zależności od piekarnika.
Rada nr 3. Zamiast ananasów możemy dodać surowe morele
Komentarze