Ciastka z ciecierzycy z kremem serowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Na Sylwestra czy karnawał polecam taką zdrową i smaczną przekąskę. Kruche ciasteczka z ciecierzycy z serowym kremem o smaku pomidorowym. Można je przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.

Składniki:

  • Podział na konkurs:

    składniki podstawowe z zestawu B:
    350 g suchej ciecierzycy
    100 g kremowego serka koziego
    150 g kremowego serka twarogowego
    50 g sera z niebieską pleśnią
    5 łyżek tartego sera żółtego, np. ementaler
    6 plastrów pomidorów z zalewy olejowej
    1/2 łyżki pasty pomidorowej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g masła

    składniki robocze:
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka oleju spod pomidorów w zalewie

    dekoracja:
    suszone pomidory z zalewy pokrojone w paski
    natka pietruszki

    Podział normalny:
    Ciastka (ok. 20 sztuk):
    350 g suchej ciecierzycy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki pszennej
    150 g masła
    2 łyżki tartego sera żółtego
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko

    Krem pomidorowo-serowy:
    100 g kremowego serka koziego
    150 g kremowego serka twarogowego (typu philadelphia)
    50 g sera z niebieską pleśnią
    3 łyżki tartego sera żółtego
    6 plastrów pomidorów z zalewy olejowej
    1/2 łyżki pasty pomidorowej
    1 łyżka oleju spod pomidorów w zalewie
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    odrobina soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    Dekoracja:
    suszone pomidory z zalewy olejowej
    pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Przystawki Przekąski

Ciastka z ciecierzycy z kremem serowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wsyp na rozgrzaną i suchą patelnię, upraż ziarna, często mieszaj, by się nie przypałiły. Gdy zaczną pachnieć, odstaw patelnię do ostygnięcia. Ziarna zmiel w młynku do kawy, rób to etapami by nie spalić młynka. Taką mąkę przesiej przez drobne sito. Pozostałe kawałki ponownie zmiel i przesiej.
  • 2. Do mąki z ciecierzycy dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną, 2 łyżki startego sera żółtego, 1/2 łyżeczki soli. Całość posiekaj z zimnym masłem, zrób dołek i wbij jajko, wymieszaj dobrze, gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody i ponownie zarób. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki spłaszczaj mokrą dłonią lub łyżką. Ciastka piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 12-14 minut (muszą być jasne). Ciastka pozostaw na blaszce do całkowitego ostudzenia (gorące będą się kruszyć).
  • 3. Do misy blendera przełóż wszystkie serki i resztę sera żółtego, dodaj lekko przesiekane pomidory z zalewy olejowej, 1 łyżkę oleju spod pomidorów, oregano, pieprz, pastę pomidorową. Wszystko zblenduj na gładko. Posmakuj i dopraw solą.
  • 4. Ciastka ułóż na dużym talerzu lub paterze. Krem przełóż do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką. Na każde ciastko wyciśnij odpowiednią ilość kremu. Ciastka można udekorować pokrojonymi w paski pomidorami z oleju i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować