Ciastka z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciastka nie należą do typu tych kruchych, są miękkie i mocno orzechowe. Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego) oraz błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ciecierzyca posiada niski ig, więc ciastka mogą spożywać diabetycy.

  • 25 min

Składniki:

  • (około 14 sztuk)
    1 puszka ciecierzycy
    2 łyżki masła orzechowego (czubate)
    2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
    1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie; dodałam cukier waniliowy)
    1 szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)
    Dodatkowo:
    groszki czekoladowe/posiekana czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1clcr2v 1. Cieciorkę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym.
  • image-08x4xlx 2. Wszystkie składniki (oprócz groszków/czekolady) zmiksować na gładką i jednolitą masę.
    Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą.
  • image-0b5xapa 3. Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego.
    Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.)
  • image-1lwimny 4. Piec około 15 minut w 175 stopniach.
    Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją.

Porady

Z podanych składników można przyrządzić pyszny krem/smarowidło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Buraczane kotleciki z ciecierzycy

To może cię zainteresować