Ciastka francuskie z jabłkami

5 (20 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Bardzo proste, pyszne i chrupiące ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą jabłkową w smaku przypominające szarlotkę. To moja dzisiejsza propozycja na pyszny deser np. do kawy czy kakao. Idealne na każda okazję.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4-6 ciastek
    • 1 opakowania ciasta francuskiego,
    • marmolada jabłkowa,
    • cynamon,
Wystaw ocenę:

5 (20 ocen)

Zobacz również:

Ciastka z ciasta francuskiego

Ciastka francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka francuskie z jabłkami 1. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna większą (ok. 2/3) na spód i mniejszą (ok 1/2) na wierzch. Większą część ciasta razem z papierem do pieczenia układamy na kratce od piekarnika tworząc rowki, które napełniamy marmoladą. Marmoladę możemy posypywać cynamonem.
    Następnie przykrywamy resztą ciasta i delikatnie ugniatamy. Na ciasto kładziemy blaszkę, aby w czasie pieczenia nie wyrosło do góry.
    Kratkę również kładziemy na blaszce, aby ciasto nam nie spadło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min, następnie ściągamy blaszkę i pieczemy jeszcze około 20 min, aż ciasto będzie upiecze. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Ciasto dzielimy na 4-6 ciastek, posypujemy cynamonem. Możemy podać z lodami. Smacznego!

Porady

Po ściągnięciu z kratki ciasto jeśli jest mało zarumienione możemy jeszcze włożyć do piekarnika, aby się zarumieniło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Dżem owocowy Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować