Ciastka francuskie z jabłkami

3 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiące, nie za słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy najdzie nas ochota na małą słodycz.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
    2 małe jabłka,
    łyżka proszku budyniowego śmietankowego,
    łyżeczka cukru,
    pół łyżeczki cukru,
    cukier perlisty do posypania,
    1 jajko,
    łyżka mleka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciastka Przekąski

Ciastka francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto dzielimy na 8 równych części.
    Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. Mieszamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cynamonem. Nakładamy na ciasto francuskie.
    Jajko roztrzepać wraz z mlekiem. Posmarować brzegi ciasta - zamknąć robiąc "kieszonkę" Brzegi dociskamy delikatnie widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem, nacinamy od góry w dwóch / trzech miejscach, posypujemy cukrem perlistym.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż ciastka będą zarumienione.
    Smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować