Ciasteczka z kremem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka, przełożone prostym, różowym kremem z owocami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - mąka bezglutenowa (lub pszenna): 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - cukier waniliowy (Domowy przygotujesz, umieszczając przekrojoną i wydrążoną już laskę wanilii w słoiczku z cukrem i odstawisz na przynajmniej 7 dni, przewiązany serwetką.): 2 łyżeczki
    KREM:
    - masło (masło musi być miękkie): 80 gramów
    - mieszanka jagód i malin (mogą być mrożone): 50 gramów
    - cukier puder (ilość według uznania, mniej lub więcej): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj. Mąkę przesiej. Wszystkie składniki umieść w misce i odstaw na 15 minut.
  • 2. Po tym czasie zagnieć energicznie gładkie ciasto. Owiń folią i schłódź w lodówce około 20 minut.
  • 3. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blachy wyłóż papierem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką.
  • Wykrawanie ciasteczek 4. Szklanką wykrawaj koła. Przełóż na blachę. Piecz około 15 minut- do lekkiego zrumienienia.
  • 5. Odstaw do ostudzenia.
  • 6. Masło utrzyj z cukrem. Owoce dokładnie odsącz ręcznikiem papierowym i dodawaj po łyżeczce do masła. Ucieraj do czasu, aż masa będzie puszysta, dość jednolita i różowa.
  • 7. Ciasteczka sklejaj delikatnie po dwa kremem, uważając aby się nie pokruszyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować