Ciasteczka przekładane kremem orzeszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozcieramy opuszkami palców margarynę z mąką i cukrem pudrem.
2.Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką ciasteczka. Stempelkiem do ciastek wygniatamy wzorek. Wycinamy do pary: jedno ciasteczko ze wzrokiem, a drugie bez.
4.Ciasteczka układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
5.Ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6.Przygotowujemy orzeszki. Orzeszki obieramy i prażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu do zrumienienia.
7.Orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Zimne orzeszki siekamy na drobno. Odmierzamy około 4 łyżki do kremu.
Komentarze