Ciasteczka przekładane kremem orzeszkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka z kremem orzeszkowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki tortowej

    - 10 dag margaryny

    - 3 łyżki cukru pudru

    - 2 żółtka

    krem:

    - ok. 10 dag orzeszków ziemnych

    - 10 dag margaryny Kasi

    - 1 łyżka kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka przekładane kremem orzeszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozcieramy opuszkami palców margarynę z mąką i cukrem pudrem.
  • 2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką ciasteczka. Stempelkiem do ciastek wygniatamy wzorek. Wycinamy do pary: jedno ciasteczko ze wzrokiem, a drugie bez.
  • 4. Ciasteczka układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • 5. Ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 6. Przygotowujemy orzeszki. Orzeszki obieramy i prażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu do zrumienienia.
  • 7. Orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Zimne orzeszki siekamy na drobno. Odmierzamy około 4 łyżki do kremu.
  • 8. Margarynę ucieramy na puszystość.
  • 9. Stopniowo dodajemy kajmak przy tym ucierając.
  • 10. Dodajemy orzeszki delikatnie mieszając.
  • 11. Kremem przekładamy ciasteczka.
  • 12. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować