Ciasteczka budyniowe z marmoladą różaną

4.49 (142 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu i przepyszne ciasteczka. Bardzo długo zachowują świeżość - można je przechowywać w metalowym pudełku nawet 2 tygodnie, ale raczej nie przetrwają tyle czasu nie zjedzone ;).

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160g miękkiego masła
    100g cukru pudru
    6 łyżek mleka
    240g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy (16g)
    40g budyniu waniliowego bez cukru
    40g budyniu śmietankowego bez cukru
    marmolada różana
    cukier puder, biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka budyniowe z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć mikserem do białości, dosypywać przesiany cukier puder i cukier wanilinowy, następnie wlać mleko, utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem, dosypywać do masy, cały czas ucierając, na koniec wsypać proszek budyniowy. Utarte ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki.
  • 2. Nabierać porcje ciasta łyżką, dłońmi oprószonymi mąką formować niewielkie kulki, lekko rozpłaszczać. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W każdym ciasteczku należy zrobić wgłębienie i nałożyć porcję marmolady różanej. Ciasteczka wkładać do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 15 min.
  • 3. Ostudzone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną oleju.

Porady

Jeśli formowane ciasteczka nie wychodzą idealnie okrągłe, nie należy się tym przejmować bo wyrównają się podczas pieczenia. Formując ciasteczka należy koniecznie oprószać dłonie mąką, bo ciasto rozgrzane w rękach mocno się klei.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować