Chrupiące gofry

4.33 (3 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio mam ochotę na gofry i codziennie je robię, chociaż moja gofrownica nie należy do najdroższych to gofry wychodzą z przepisu chrupiące i sprężyste. Gofry podajemy z ulubioną frużeliną, dżemem, bitą śmietaną i owocami.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na gofry:
    2 szklanki mleka 2.0 %
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu
    łyżeczka pasty waniliowej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt Gofry Dodatki Bita śmietana

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.

Porady

Gofry podajemy z cukrem pudrem, musem owocowym, dżemem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować