Chipsy kartofalne a'la Mexicana

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Dodatek kuminu do chipsów kartoflanych powoduje, że są doskonałą przekąską w meksykańskim stylu, a przy okazji wiemy co jemy!

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:


  • - kartofle: 5 sztuk
    - kumin: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - papryka ostra: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chipsy kartofalne a'la mexicana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chipsy kartoflane a'la Mexicana 1. Kartofle obrać z łupin, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlać litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto z obu stron.
  • Chipsy kartoflane a'la Mexicana 2. Wyciągamy je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
  • Chipsy kartoflane a'la Mexicana 3. Następnie lekko je posolić, oraz posypać przygotowaną mieszanką przypraw, po doprawieniu zsypać chipsy do metalowej miski.
  • Chipsy kartoflane a'la Mexicana 4. Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli. Gotowe chipsy podajemy z pikantnym dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować