Buchty z sosem truskawkowym

4.5 (193 ocen)

  • Dla 4 osób

Buchty, czyli kluski na parze, zwane również pampuchami. W towarzystwie truskawek pogniecionych widelcem :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 ml mleka
    20 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    150 g mąki pszennej
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 jajko
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Buchty z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buchty, kluski na parze 1. Z mleka, drożdży, cukru oraz niewielkiej ilości mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilkanaście minut w cieple miejsce. Do miski lub na stolnicę wysypujemy obie mąki (możemy użyć tylko pszennej), wbijamy jajko i dodajemy rozczyn oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Odstawiamy miskę z ciastem (przykrytą ściereczką) do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  • buchty, kluski na parze 2. Po tym czasie, urywamy niewielkie ilości ciasta (trochę mniejsze od piłek tenisowych, one sporo urosną) i formujemy z nich w miarę kształtne kule. Gdy buchty zaczną rosnąć, gotujemy je na parze w specjalnym naczyniu lub układać je na płóciennej ściereczce zawiązanej na garnku z wrzącą wodą. Kluski układamy tak, aby było między nimi kilka centymetrów przerwy. Nakrywamy przykrywką lub metalową miską i gotujemy na parze ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości klusek).

    Podajemy z sosem z sezonowych owoców, z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany lub bez.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować