Brukselka w sosie paprykowym

5 (146 ocen)

  • 60 min

Kto twierdzi, że brukselka jest mdła niech spróbuje przyrządzić ją na ostro.O tym warzywie warto pamiętać zwłaszcza zimą, bo zawiera dużo witaminy C.

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dag brukselki
    1 większa cebula
    25 dag cienkiej kiełbasy(jedna dłuższa laska)
    duży ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka (z małym czubkiem) mąki ziemniaczanej
    rosół (może być z kostki)- tyle, aby prawie zakryło kapustę (ok pół litra)
    1 łyżka papryki słodkiej
    4 łyżki śmietany 18%
    przyprawy:sól, cukier,papryka ostra.
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Brukselka w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać z wierzchnich listków, umyć, ponacinać głąby na krzyż, aby się równomiernie ugotowała.
    Sparzyć wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
  • 3. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
  • 4. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i kiełbasą, dodać osączoną brukselkę, wlać gorący rosół.
    Doprowadzić szybko do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
  • 5. Śmietanę wymieszać z mąką i papryką słodką, zaciągnąć nią sos, zagotować, doprawić solą cukrem i ostrą papryką.
  • 6. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.

Porady

Potrawę najlepiej przygotować trochę wcześniej, aby smaki się "przegryzły", a potem tylko podgrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować