Brukselka w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Okres jesienno-zimowy to czas na brukselkę. W tym okresie jest najlepsza. Pierwsze mrozy wydobywają z niej słodycz i poprawiają smak. Brukselka na ostro- powinna smakować amatorom potraw o bardziej zdecydowanym smaku. Dzisiaj przyniosłam z ogródka brukselkę, i nagietki... jeszcze kwitną, są piękne.

  • 60 min

Składniki:

  • - 50 dag brukselki
    - 20 dag kiełbasy
    - 1łlyżka przecieru pomidorowego
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki
    - 2 cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 300 ml wywaru z warzyw
    - 100 ml kwaśnej śmietany
    - łyżkę mąki ziemniaczanej
    - olej
    - sól
    - cukier
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie brukselki 1. Brukselkę oczyścić, opłukać, na głąbach naciąć na krzyż, by mogła się równomiernie ugotować.
  • Cebula, czosnek i kiełbasa 2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu i zeszklić w nim cebulę, czosnek i kiełbasę.
  • Połączone składniki potrawy 3. Dodać odsączoną brukselkę i wywar. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut.
    Dodać przecier pomidorowy. Śmietanę wymieszać z mąką i papryką. Zagęścić nią sos, jeszcze raz zagotować. Doprawić na ostro solą, cukrem, papryką i pieprzem.
    Danie jest bardzo smaczne z ziemniakami z wody.

Porady

Można dodać ziemniaki do potrawy, ugotowane w wywarze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować