Zapraszam na brukselkę w sosie mlecznym. Taką brukselka jest pysznym dodatkiem do drugiego dania. Polecam.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Na brukselkę :
20 dag brukselki
1 szklanka wody - do gotowania brukselki
duża szczypta soli
Na sos :
1 i 1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki przyprawy do zupy
Brukselka w sosie mlecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
W międzyczasie obieramy i myjemy brukselkę, wkładamy do gotującej się wody.
Wsypujemy sól i gotujemy do miękkości, przelewamy na cedzak i odsączamy z wody.
W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawę, zagotowujemy.
Do wysokiego pojemnika wlewamy 1/3 szklanki mleka, wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka z mlekiem, zagotowujemy.
Do gotowego sosu wkładamy brukselkę i mieszamy.
Komentarze