Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze

4.46 (175 ocen)

tyle się naczytałam o mięsach długo pieczonych, że postawiłam sama spróbować, wyszło miód-malina, mięciutki i smakowity

Składniki:

  • boczek ok.2 kg ze skórą
    Marynata:
    2 łyżki oleju,
    łyżka musztardy sarepskiej
    czubata łyżka pesto pomidorowego
    2 zgniecione ząbki czosnku
    łyżeczka sosu barbecue - ja miałam Hunt's Honey Mustard
    łyżeczka octu balsamico
    łyżka sosu sojowego
    łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    łyżka czubata majeranku
    łyżeczka pieprzu mielonego
    pół łyżeczki soli peklowej - jeśli ktoś nie chce może nie dodawać
    łyżeczka czubrycy czerwonej
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyłam i osuszyłam. W naczyniu żaroodpornym przygotowałam marynatę z podanych składników oprócz soli.
    Skórę nacięłam w ukośną kratę, mięso nakłułam w kilku miejscach ostrym cienkim nożem, obtoczyłam dokładnie w marynacie. Następnie z jednej i drugiej strony posoliłam boczek. Wstawiłam do lodówki na dobę. Przykryte naczynie z mięsem wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam czas na 3 godziny i temperaturę 150 stopni, pod koniec odkryłam mięso, odwróciłam skórą do góry, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam na godzinę. Następnie delikatnie (ciepłe jest bardzo mięciutkie i trzeba uważać, żeby nie rozwaliło się) przełożyłam mięso na tackę i już wystudzone wstawiłam na noc do lodówki.
    Nóż w chodzi jak w masło, mięsko jest mięciutkie i nawet musztardy czy chrzanu nie potrzeba, bo jest pikantne w smaku

Porady

Wybrać boczek, nie za cienki i dobrze poprzerastany, jak najchudszy, nie usuwać skóry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować