Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek umyłam i osuszyłam. W naczyniu żaroodpornym przygotowałam marynatę z podanych składników oprócz soli.
Skórę nacięłam w ukośną kratę, mięso nakłułam w kilku miejscach ostrym cienkim nożem, obtoczyłam dokładnie w marynacie. Następnie z jednej i drugiej strony posoliłam boczek. Wstawiłam do lodówki na dobę. Przykryte naczynie z mięsem wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam czas na 3 godziny i temperaturę 150 stopni, pod koniec odkryłam mięso, odwróciłam skórą do góry, wyłączyłam piekarnik i zostawiłam na godzinę. Następnie delikatnie (ciepłe jest bardzo mięciutkie i trzeba uważać, żeby nie rozwaliło się) przełożyłam mięso na tackę i już wystudzone wstawiłam na noc do lodówki.
Nóż w chodzi jak w masło, mięsko jest mięciutkie i nawet musztardy czy chrzanu nie potrzeba, bo jest pikantne w smaku
Porady
Wybrać boczek, nie za cienki i dobrze poprzerastany, jak najchudszy, nie usuwać skóry
Komentarze