Schab pieczony w niskiej temperaturze

4.47 (190 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Soczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości,
    2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
    pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego,
    pół łyżeczki czosnku,
    1 łyżeczka oregano,
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka oleju
    pół łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab pieczony w niskiej temperaturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z schabu wykrawamy nadmiar tłuszczu.
    Przyprawy - prócz soli, mieszamy z olejem. Nacieramy marynatą mięso.
    Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
    Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej- wtedy będzie się piekło równomiernie.
    Przed samym obsmażeniem posypujemy solą.
    Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej patelni.
    Następnie wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na godzinę 20 minut.
    Wyjmujemy z piekarnika, kroimy najwcześniej po 20 minutach, aby nie uciekły soki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować