Karczek pieczony w niskiej temperaturze

4.5 (144 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób

Karczek pieczony w niskiej temperaturze.
Uwielbiam takie mięsko na kanapki jest lepsze niż te sklepowe szynki . Polecam

  • 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1-1,5kg karczku
    20gr peklo soli (na kg mięsa)
    Siatka wędliniarska
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Karczek pieczony w niskiej temperaturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek myjemy osuszamy nacieramy peklo solą i wkładamy do lodówki na 4 dni.
    Każdego dnia 2razy dziennie wylewamy powstały płyn i przewracamy go na 2 strone.
    Po 4 dniach mięso wkładamy do siatki i pieczemy w piekarniku w 100st z termoobiegiem ok 2-3godz.( zależy od ilości mięsa).
    Mięso jest gotowe gdy temperatura w środku osiągnie 72 st.(w najgrubszym miejscu).
    Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięsko jest zimne wkładamy je do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
    Podajemy z chrzanem na kanapeczki SMACZNEGO.

Porady

Podczas pieczenia najlepiej aby mięso wisiało a nie leżało w jakimś naczyniu. W ten sposób robię większość mięs na kanapki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować