Biszkopt z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

To jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa, które moja mama robiła w sezonie, a teraz ja robię mojemu synowi. Szybkie, proste i efektowne.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -mąka pszenna tortowa 6 łyżek,
    - cukier 8 łyżek,
    -jajka 4 szt.,
    -proszek do pieczenia płaska łyżeczka,
    -truskawki 300 g,
    -galaretka truskawkowa lub poziomkowa 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielamy od żółtek i miksujemy, dodając po trochu cukier. Do ubitych na sztywną pianę białek dodajemy żółtka i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do piany, bardzo delikatnie za pomocą łyżki mieszamy, tak by piana nie opadła.

    Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy na kratce, a po 10 minutach wyjmujemy z formy.

    Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 400 ml gorącej wody. Studzimy.

    Truskawki myjemy i odrywamy szypułki, kroimy na pół.

    Na upieczonym spodzie biszkoptu układamy truskawki i wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!

    Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować