Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek oddzielamy od żółtek i miksujemy, dodając po trochu cukier. Do ubitych na sztywną pianę białek dodajemy żółtka i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do piany, bardzo delikatnie za pomocą łyżki mieszamy, tak by piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy na kratce, a po 10 minutach wyjmujemy z formy.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 400 ml gorącej wody. Studzimy.
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki, kroimy na pół.
Na upieczonym spodzie biszkoptu układamy truskawki i wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!
Komentarze