Nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie, kolorowo się prezentuje.Naprawdę bardzo smaczne danie, które sprawdzi się także na ciepłą kolację czy na imprezach z przyjaciółmi
1 godz. 40 min
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
4 łyżki sezamu
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1/3 szkl. zimnej wody
farsz:
1 mała czerwona papryka (lub 1/2 dużej)
1 mała żółta papryka (lub 1/2 dużej)
1 mała zielona papryka (lub 1/2 dużej)
80-100 g chorizo
250 g kwaśnej śmietany 12-18%
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1-2 łyżki oliwy aromatyzowanej chili
Quiche sezamowy z papryką i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, podprażony sezam, masło i zimną wodę, całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę do tarty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę lub groch - dzięki temu zabiegowi ciasto nie będzie rosło i się wybrzuszało podczas pieczenia.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
2.Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki.
Patelnię delikatnie rozgrzewamy, wlewamy oliwę i obsmażamy krótko paprykę, tak aby lekko zmiękła, około 3-4 minut.
Dodajemy pokrojone w paseczki chorizo i posiekany drobno czosnek, przesmażamy około 1 minuty i zdejmujemy patelnię z ognia.
Lekko studzimy.
3.Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy przestudzoną paprykę z chorizo, słodką mieloną paprykę, zioła, sól i pieprz do smaku.
Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony kruchy spód.
4.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż masa zgęstnieje i lekko się zapiecze.
Quiche po upieczeniu odstawiamy na kratkę na około 5 minut do lekkiego przestudzenia i związania masy, a następnie kroimy i podajemy.
Smacznego!
Komentarze