Bigos z cukinii i wędzonego boczku

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis dostałem od mojego taty.

Składniki:

  • ● 4 duże cukinie
    ● 2 cebule
    ● 4 pomidory
    ● olej
    ● 25 dag wędzonego boczku
    ● 3 kiełbasy śląskie
    ● pęczek natki pietruszki
    ● kostka rosołowa
    ● 2 łyżeczki vegety
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z cukinii i wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, obieramy,
    przekrawamy wzdłuż na pół
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w niewielką
    kostkę. Wkładamy do garnka.
    Wlewamy 1/2 szklanki wody.
    Przykrywamy. Gotujemy kilka
    minut na małym ogniu.
  • 2. Cebule obieramy. Z kiełbas
    usuwamy osłonki i wraz z cebulami
    kroimy w niewielką
    kostkę. Smażymy na łyżce
    rozgrzanego oleju, aż cebula
    się zeszkli. Dodajemy do cukinii. Następnie wkruszamy
    kostkę rosołową. Doprawiamy
    vegetą. Dusimy.
  • 3. Pomidory myjemy, obieramy
    i kroimy w kawałki. Boczek
    kroimy w kostkę i podsmażamy
    na oleju. Dodajemy pomidory,
    chwilę smażymy. Przekładamy do cukinii. Dusimy,
    aż cukinia będzie zupełnie
    miękka. Wsypujemy posiekaną
    natkę. Mieszamy.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień. Podaję go z chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować