Polecam ten przepis,bo wychodzi z niego wspaniały bigosik ;)

Składniki:

  • 2 kg kapusta kiszona
    3 suszone śliwki
    0,5 kg boczek wędzony
    0,5 kg karkówka bez kości
    0,5 kg wołowina bez kości
    3 pędka kiełbasa śląska
    30g grzybki suszone ( ja dałam podgrzybki)
    3 łyżki koncentrat pomidorowy (pudliszki)
    1 średnia cebula
    2 łyżki margaryna
    3 kostki (bulion na żeberkach Winiary)
    3 szklanki wody
    5 ziaren czarny pieprz
    5 - 7 ziaren ziele angielskie
    5 - 7 listek laurowy
    1 łyzeczka kminku
    2 łyzki majeranku
    sól ,pieprz do smaku (według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek,mięso i kiełbasę pokroiłam na średnią kostkę.Kapustę przepłukałam bo była bardzo kwaśna,odcisnełam i ją pokroiłam żeby się nie ciągneła. ( W międzyczasie szybko rozpuściłam kostki bulionowe w gorącej wodzie)
  • 2. W dużym garnku ,tym co będzie się gotował bigos rozpuściłam margarynę następnie dodałam pokrojone mięso i wedlinę. Podsmażyłam na lekko brązowy kolorek,wrzuciłam do niego posiekaną w piórka cebulkę i jeszcze chwilę smażyłam mieszając (tj.około 4 minut).
  • 3. Po tym czasie do tego dołożyłam 3 łyżki przecieru pomidorowego i smażyłam jeszcze dwie minutki mieszając .Potem wlałam wywar z kostek bulionowych do garnka z mięsem , dodałam kapustę i wszystkie w/w przyprawy,włącznie z pokruszonymi suszonymi grzybami.
  • 4. Gotowałam na wolnym ogniu ponad 2h od czasu do czasu mieszając.Jak by w trakcie gotowania wody ubyło to dolać troszkę przegotowanej,nie dużo tak żeby bigos nam się nie przypalił. Potem go ostudziłam i znowu pogotowałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Bigos

To może cię zainteresować