1.Boczek,mięso i kiełbasę pokroiłam na średnią kostkę.Kapustę przepłukałam bo była bardzo kwaśna,odcisnełam i ją pokroiłam żeby się nie ciągneła. ( W międzyczasie szybko rozpuściłam kostki bulionowe w gorącej wodzie)
2.W dużym garnku ,tym co będzie się gotował bigos rozpuściłam margarynę następnie dodałam pokrojone mięso i wedlinę. Podsmażyłam na lekko brązowy kolorek,wrzuciłam do niego posiekaną w piórka cebulkę i jeszcze chwilę smażyłam mieszając (tj.około 4 minut).
3.Po tym czasie do tego dołożyłam 3 łyżki przecieru pomidorowego i smażyłam jeszcze dwie minutki mieszając .Potem wlałam wywar z kostek bulionowych do garnka z mięsem , dodałam kapustę i wszystkie w/w przyprawy,włącznie z pokruszonymi suszonymi grzybami.
4.Gotowałam na wolnym ogniu ponad 2h od czasu do czasu mieszając.Jak by w trakcie gotowania wody ubyło to dolać troszkę przegotowanej,nie dużo tak żeby bigos nam się nie przypalił. Potem go ostudziłam i znowu pogotowałam.
Komentarze