Biało czarny truskawkowy torcik letni

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Zapach truskawki wydobyty w torcie polecam :-)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    5 jaj
    ½ szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukier kryształ

    Biszkopt ciemny:

    5 jaj
    175 gram cukier kryształ
    125 maki tortowej
    125 mąki ziemniaczanej
    125 gram margaryny
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem truskawkowy:

    500 ml śmietanki kremówki
    1,5 galaretki truskawkowej
    40 gram truskawek
    Krem śmietankowy:
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    1 fix do śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Poncz:

    ½ cytryny
    1 herbata ekspresowa
    2 łyżki spirytusu
    Do ozdoby:
    20 dkg truskawek
    Listki mięty
    2 łyżki migdałów płatki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Biało czarny truskawkowy torcik letni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i dokładnie mieszam ręką.Wylewam do formy średnica 26 cm i piekę 25 minut temp 170 stopni.

    Biszkopt ciemny:
    Do miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam , studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy średnica 26 cm. Ciasto piekłam 40 minut temp temp 170 stopni.

    Krem truskawkowy:
    Galaretkę rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam do lodówki żeby masa się stężała.

    Krem śmietankowy:
    Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix.

    Poncz:
    Zaparzam herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.
    Biszkopt jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego. Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową. Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami migdałów i miętą świeżą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować