Letni truskawkowy poncz

4.5 (199 ocen)

  • 10 min

Poncz truskawkowy z alkoholem na zimno będzie ozdobą każdego letniego przyjęcia....

  • 10 min

Składniki:

  • 75 dag truskawek świeżych
    3,5 łyżki cukru
    100 ml rumu Bacardi
    1/4 litra półwytrawnego czerwonego wina
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 litra wody mineralnej nie gazowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Drink Wina

Letni truskawkowy poncz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce zasypujemy cukrem 1. Truskawki myjemy,obieramy z szypułek ,odkładamy połowę a resztę wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem.Odstawiamy na 1/2 godziny aby trochę puściły sok,następnie zalewamy je jedną szklanką wody i gotować około 15 minut na wolnym ogniu.Przecedzamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Resztę odłożonych truskawek pokroić włożyć do szklanego dużego naczynia-wazy zalać gotowanym syropem ,dodać rum ,wlać wino i zalać woda mineralną ,doprawić do smaku sokiem z cytryny.Można wrzucić dowolną ilość kostek lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Rum Wino Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować