Poncz truskawkowy z alkoholem na zimno będzie ozdobą każdego letniego przyjęcia....
10 min
Składniki:
75 dag truskawek świeżych
3,5 łyżki cukru
100 ml rumu Bacardi
1/4 litra półwytrawnego czerwonego wina
sok z 1/2 cytryny
1/2 litra wody mineralnej nie gazowanej
Letni truskawkowy poncz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy,obieramy z szypułek ,odkładamy połowę a resztę wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem.Odstawiamy na 1/2 godziny aby trochę puściły sok,następnie zalewamy je jedną szklanką wody i gotować około 15 minut na wolnym ogniu.Przecedzamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Resztę odłożonych truskawek pokroić włożyć do szklanego dużego naczynia-wazy zalać gotowanym syropem ,dodać rum ,wlać wino i zalać woda mineralną ,doprawić do smaku sokiem z cytryny.Można wrzucić dowolną ilość kostek lodu.
Komentarze